Sedan år 2012 är det bara tandläkare som får använda och sälja tandblekmedel där mängden väteperoxid överstiger 0,1%. Om du köper tandblekmedel för hemmabruk i en vanlig butik kan du alltså inte få något som är starkare än så. Om man däremot går till tandläkaren så kan man få sina tänder blekta med blekmedel som innehåller upp till 6% väteperoxid. En annan fördel med att bleka tänderna hos tandläkaren är att man får en skena som är utformad efter de egna tandraderna, något som ökar chansen för att bra resultat och minskar risken för biverkningar.

Innan tandblekningen

blekning hos tandläkarenInnan tandblekningen undersöks din mun för att säkerställa att den är i lämpligt skick för en tandblekning. Det är till exempel inte tillrådligt att bleka sina tänder om man har ett hål som inte är åtgärdat. Om man har tandsten är det bra att få den borttagen innan blekningen eftersom resultatet av en tandblekning brukar bli bättre på tänder som är fria från tandsten.

Många tandvårdskliniker tar ett foto på dina tänder så att du ska ha något att jämföra med efteråt.

Tandblekningen

En stor fördel med att vända sig till en tandvårdsklinik är att de gör en skena som är anpassad efter just din mun. (När man köper ett tandblekningspaket i en vanlig butik medföljer det skenor av standardmodell och så får man hoppas på att de passar någorlunda okej.) Tandläkaren gör en avgjutning av dina tänder och använder den för att tillverka en skena i mjukplast som följer just dina tandrader exakt. Detta innebär att det blir enklare att komma åt ordentligt överallt och risken minskar också för att man ska få blekmedel på tandköttet.

blekning med laser

Vissa tandkliniker erbjuder blekning med laser.

Nästa steg är att tandläkaren blandar till ett blekmedel som är optimalt för just dina behov. Tandläkare i Sverige har laglig rätt att använda tandblekmedel med väteperoxid som är betydligt mer koncentrerade än de tandblekmedel med väteperoxid som får säljas till konsumenter i vanliga butiker, men detta innebär inte att det är en bra idé att använda starkast tillåtna blekmedel på samtliga klienter. Tandläkaren har undersökt din mun innan blekningen och tagit ställning till om det finns någon anledning att avvika från standardbehandlingen, till exempel på grund av tunn emalj.

Tandblekmedlet (vanligen en trögflytande kräm / gel) placeras på skenan och skenan placeras mot tänderna i din mun. Hos vissa tandläkare placeras gummidukar ut över tandköttet innan skenan sätts in, detta för att minska risken för att tandköttet kommer i kontakt med blekmedel.

Hur länge man ska ha kvar skenan i munnen varierar, men en eller två timmar är vanligt. Eftersom tandläkaren har undersökt din mun kan han eller hon ge en rekommendation som baserar sig på vad som är idealt för just dig. Det kan till exempel finnas anledningar att korta ned exponeringstiden och istället göra flera behandlingar för att minska risken för biverkningar.

Om du inte har möjlighet att stanna kvar på tandvårdskliniken medan blekmedlet verkar kan du istället få med dig din skena och en behållare med blekmedel hem så att du kan genomföra behandlingen där när det passar ditt schema bättre. Det är givetvis mycket viktigt att följa tandläkarens instruktioner. Tänk på att du förmodligen använder ett blekmedel som är betydligt starkare än de som säljs i den vanliga handeln.

Att ta med sig skena och blekmedel hem är särskilt vanligt i de fall där tandläkaren har rekommenderat att man ska göra upprepade behandlingar, till exempel fyra behandlingar under en veckas tid.

Efter tandblekningen

Fluorbehandling

Hos vissa tandläkare får man en fluorbehandling av tänderna efter tandblekningen för att stärka tänderna.

Biverkningar

Det är inte ovanligt att man får ilningar i tänderna och irriterat och svullet tandkött under de första dygnen efter en tandblekning. Att göra en tandblekning med en personlig bettskena som passar ens tandrader perfekt brukar dock göra biverkningarna mindre omfattande jämfört med en tandblekning som görs med en standardskena.

Resultat

Väldigt många faktorer kan påverka slutresultatet av en tandblekning och det är därför svårt att förutsäga exakt hur det kommer att bli. Tänk också på att det tar tid för resultatet att stabilisera sig – det resultat du ser direkt efter blekningen kommer förmodligen att ändra sig något under den kommande veckan.

I Sverige är det vanligt att tandvårdskliniken vill att man gör ett återbesök efter en tandblekning så att resultatet kan kontrolleras. Då kontrollerar man också om det uppstått några skador på emaljen. Det kan till exempel vara bra att veta om ens emalj är så pass känslig att man bör välja en skonsammare tandblekningsmetod i framtiden.

Varningar och rekommendationer

  • Under de första dygnen efter behandlingen, undvik kaffe, te, rödvin, blåbär och annan mat och dryck som är känd för att färga tänderna. Det är också bra att undvika tobaksprodukter.
  • De flesta tandläkare vill helst inte laga hål på någon som precis har genomgått en tandblekning. Detta eftersom även små blekmedelsrester kan påverka tandfyllningsmaterialet så att det aldrig stelnar som det ska.

Behandling av tand som missfärgats av rotfyllning

Om en enskild rotfylld tand börjar se missfärgad ut bör man låta en tandläkare ta en titt på den istället för att försöka komma till rätta med problemet genom att bleka tanden själv. Det är nämligen troligt att tanden missfärgas inifrån, inte utifrån. Att bleka den utifrån kommer bara att ge kortvariga resultat.

En vanlig metod för att komma till rätta med en missfärgad rotfylld tand är att tandläkaren helt enkelt tar bort den gamla fyllningen och bleker tanden inifrån. Tandläkaren kan till exempel placera natriumperborat i tanden och låta det stanna kvar där i tre till sju dagar. Natriumperboratet kommer under den tiden att kontinuerligt släppa ifrån sig väteperoxid som bleker tanden inifrån. När behandlingstiden är över gör man ett återbesök hos tandläkaren, som undersöker tanden och avgör om den är färdigblekt eller om man behöver upprepa proceduren. Om ingen mer blekning behövs gör tandläkaren en ny rotfyllning med ett modernt plastmaterial som är tandfärgat.

För att få ett riktigt bra resultat kan man också behöva bleka tanden utifrån som avslutning.