Tandkräm i Sverige får inte innehålla blekmedel. De tandkrämer som säljs i Sverige med löften om att tänderna ska bli vitare brukar därför innehålla en hel del slipmedel istället, för att slipa bort fläckar manuellt istället för att bleka dem kemiskt.

Slipmedlet gör att man kan gnugga bort missfärgningar som sitter ytterst på tanden. Däremot går det inte att få bort djupare missfärgningar, och det är inte en bra idé att försöka eftersom risk finns för att man slipar sönder emaljen.

Tandkräm med slipmedel kan fungera bra för den som regelbundet vill se till att få bort ytliga fläckar orsakade av mat och dryck, till exempel rödvin, kaffe, te och blåbär. Även mot ytliga fläckar skapade av tobaksprodukter kan tandkräm med slipmedel vara effektivt.

tandkramOm du däremot har djupare missfärgningar bör du konsultera en tandvårdsklinik för att få veta vilka effektiva alternativ som står till buds och vilka fördelar och nackdelar de har. Om det rör sig om en litet område som är missfärgat kan det till exempel vara idé att gå till en tandläkare som kan punktbleka just det lilla området med en typ av starkt blekmedel som inte säljs för privat bruk.

Tandkräm med slipmedel ska aldrig användas som ersättning för att besöka tandläkare eller tandhygienist och få tänderna professionellt inspekterade och rengjorda. Däremot kan tandkräm med slipmedel vara ett bra komplement, till exempel för den som vill hålla kaffefläckarna till ett minimum mellan putspoleringarna hos tandhygienisten.

Överdriven eller felaktig tandborstning med tandkräm som innehåller mycket slipmedel kan skada tandens emalj, särskilt om man borstar tänderna i nära anslutning till att man ätit eller druckit något som luckrar upp emaljen mycket. Om du är osäker på hur du ska använda tandkrämen, tveka inte att fråga din tandläkare eller tandhygienist om råd. De kan visa korrekt borstteknik och se till att du inte borstar för hårt eller på annat vis ökar risken för emaljskador. De är också kvalificerade att avgöra vilka missfärgningar det är någon idé att försöka borsta bort och vilka missfärgningar som kräver någon annan behandling.

När det gäller att köpa tandkräm med extra mycket slipmedel i så finns det väldigt många olika produkter att välja mellan, och priserna varierar också rejält. Vissa tandkrämer säljs inte i vanliga livsmedelsbutiker utan man måste köpa dem från en tandvårdsklinik eller liknande, eller beställa dem online. Det är också vanligt att välsorterade apotek och skönhetsbutiker har ett utbud av tandkräm som skiljer sig från vad man hittar i tandkrämshyllan i matbutiken.