Tandblekning hemma sker vanligen med blekpenna eller med blekmedel + skena. I den här artikeln kommer vi att inrikta oss på tandbleking med blekmedel + skena. Information om blekning med blekpenna hittar du på vår sida om blekpennor på den här sajten.

Innan tandblekningen

tandblekning hemmaOm du överväger att bleka dina tänder bör du ta upp det med tandläkaren på ditt nästa besök, så att tandläkaren kan kontrollera din emalj och ge råd om vad du bör tänka på. Om du har extra tunn emalj är det viktigt att bleka så skonsamt som möjligt.

Tandläkaren kan också hjälpa till att avgöra om det är så att de missfärgningar du har problem med fungerar att bleka hemma. En missfärgning som beror på att en rotfyllning färgar tanden inifrån brukar man inte kunna komma tillrätta med genom att bleka tanden utanpå, utan det krävs att man involverar en tandläkare som kan bleka inifrån och byta ut den problematiska fyllningen. Handlar det däremot om till exempel kaffefläckar så brukar man kunna få ett bra resultat av en hemmablekning.

Här är några fler saker att tänka på innan man börjar bleka tänderna hemma:

  • Man bör inte bleka tänderna om man har eller misstänker att man har hål i någon tand. Se till att få hål åtgärdade först.
  • Man brukar får ett bättre resultat av tandblekningen om tänderna är fria från tandsten. Har man tandsten är alltså ett besök hos tandhygienist att rekommendera.
  • Om du är gravid eller ammar, konsultera medicinsk personal innan du gör en tandblekning. Många av blekmedlen är inte rekommenderade för användning av den som är gravid eller ammar.

Innan blekningen är det smart att ta ett foto av sina tänder så att man har något att jämföra med efter blekningen för att kunna se hur pass effektiv blekningen var och om det är ett märke man vill fortsätta använda. Tänk på att det kan ta upp till en vecka efter en blekning innan färgen stabiliserar sig.

Att bleka tänderna hemma

När man köper ett tandblekningspaket för hemmabruk så brukar det innehålla två huvudkomponenter:

  • Ett blekmedel, vanligen en trögflytande kräm eller gel
  • En eller flera blekskenor

tandblekningsskenaDet finns även tandblekningspaket i handeln där blekskenan är preparerad med blekmedel redan från början, istället för att blekmedlet förvaras i en separat behållare i paketet. I vissa fall rör det sig snarare om remsor än om stadiga skenor.

Kontrollera alltid tillverkarens rekommendationer innan du bleker tänderna hemma, för de kan variera mellan olika produkter. Generellt sett brukar man dock stryka blekmedlet på blekskenan och sedan placera den i munnen så att man får blekmedlet mot tänderna.

Hur länge blekningen ska pågå varierar mellan olika produkter, och man kan också behöva göra individuella anpassningar, till exempel på grund av tunn emalj eller känsligt tandkött.

I vissa fall är det bättre att göra flera blekningar under en period än att ha en enda lång bleksession.

Information om tandblekmedel för hemmabruk

Det är vanligt att tandblekmedel innehåller väteperoxid eller något ämne som utsöndrar väteperoxid när det hamnar i munnen. Det finns dock en del alternativ på marknaden för den som inte vill använda väteperoxid, till exempel blekmedel med natriumvätekarbonat (NaHCO3). Natriumvätekarbonat ingår i bakpulver och många brustabletter.

Förutom själva blekmedlet och konsistensgivare är det inte ovanligt att tandblekmedel innehåller kaliumnitrat. Idén är att kaliumnitratet ska minska risken för ilningar i tänderna under själva behandlingen, men om det verkligen fungerar så har varken bevisats eller motbevisats i vetenskapliga studier.

Väteperoxid och karbamidperoxid

Väteperoxid är en molekyl bestående av två väteatomer och två syreatomer. Den kemiska formeln är H2O2.

Karbamidperoxid är en molekyl med den kemiska formeln CH6N2O3. Den framställs genom att väteperoxid reagerar med karbamid (urea). I munnen sönderfaller karbamidperoxiden så att väteperoxid frigörs igen och bleker dina tänder.

Svenska regler rörande väteperoxid i tandblekningsmedel

Sedan år 2012 är det inte tillåtet för tandblekmedel som säljs i den vanliga handeln att innehålla mer än 0,1% väteperoxid eller motsvarande effektstyrka av annat medel. Vill du använda ett starkare blekmedel än så behöver du kontakta en tandläkare, de får använda tandblekmedel med upp till 6% väteperoxid eller motsvarande effektstyrka av annat medel. Att du köper ditt blekmedel hos en tandläkare innebär inte att du måste genomföra själva blekningen där. Om du inte har tid eller lust att stanna på en tandvårdsklinik under behandlingen finns det tandläkare som låter dig ta med starkt blekmedel hem, efter att de undersökt din mun, gjort skenor åt dig och gett detaljerad information om hur blekmedlet ska användas. Du återvänder sedan för ett återbesök för att kontrollera att allting gått som det ska.

Tandskenor för hemmabruk

Det brukar ingå två tandskenor i ett tandblekningspaket, en för varje tandrad. Vissa paket är lite generösare än så och innehåller fler skenor.

Skenorna är vanligen gjorda av ett material som blir mjukare om man lägger det i varmvatten en stund. Att mjuka upp skenorna innan man ska använda dem gör det enklare att forma dem efter tandraden.

Tandblekning hemma med skena från tandläkaren

Att man vill bleka sina tänder hemma innebär inte att man måste använda de skenor som följer med från tillverkaren. Du kan gå till en tandläkare och låta göra skenor som är anpassade för att passa just din mun perfekt, även om du inte vill göra själva blekningen hos tandläkaren.

Att ha specialgjorda skenor har två stora fördelar:

  • Chansen att få ett bra resultat ökar eftersom det är enklare att komma åt överallt med blekmedlet när man har skenor som verkligen passar tandraden exakt.
  • Mängden blekmedel som hamnar utanför tänderna brukar bli mindre, vilket är bra eftersom många blekmedel är frätande och orsakar irritation av tandköttet.

Att tänka på efter tandblekningen

Biverkningar

De flesta effektiva blekmedel är frätande och kan orsaka irritation av tandköttet. Det är inte ovanligt att tandköttet är svullet och ömt i några dygn efter en tandblekning. Detta är sant oavsett om man bleker tänderna hemma eller hos tandläkare. Att ha perfekt passande tandskenor kan minska risken, men det brukar inte gå att eliminera problemet helt.

En annan vanlig biverkning av tandblekning är ilningar i tänderna under några dygn efter tandblekningen.

Varningar

  • Under de första dygnen efter en tandblekning bör man undvika mat och dryck som är känd för att färga tänderna, såsom kaffe, te, blåbär och rödvin. Det är också bra att undvika tobaksprodukter.
  • Även en liten mängd blekmedelsrester kan vara tillräckligt för att skada en ny plastfyllning så att den aldrig stelnar tillräckligt. Om du har blekt tänderna inom de närmsta två veckorna innan ditt tandläkarbesök, berätta detta för tandläkaren så att du inte får en tand lagad som sedan måste göras om igen senare eftersom fyllningen aldrig blev hård nog.