Att rakt av säga vilken som är den bästa eltandborsten är svårt eftersom varje person har sina egna behov och preferenser vad gäller tandborstning. Däremot kan det vara idé att ta en titt på hur olika eltandborstar har presterat i oberoende tester för att undvika de värsta fallgroparna och försöka hitta en bra eltandborste som har just de funktioner man själv tycker är viktigast.

sonicare-diamondcleanEtt exempel på en eltandborste som har fått mycket ros i svenska tester är Oral-B TriZone 1000, som bland annat korats till bästa eltandborste i Bästitest.se test av eltandborstar. Det är en greppvänlig eltandborste med trycksensor, och om man vill kan man använda en timerfunktion för byte av borstzon. En nackdel med Oral-B TriZone 1000 är att man inte hinner med så många borstningar innan batteriet är urladdat och måste laddas igen. Använder man bara sin eltandborste hemma är det förstås inte något problem att helt enkelt ha som rutin att låta den vila i laddningsstationen när man inte använder den. Vill man däremot ut och resa med sin eltandborste kan det vara lite meckigt att behöva släpa med sig hela laddningsstationen för att inte riskera att stå utan laddning halvvägs in i semestern.

Om lång batteritid är viktigt för dig kanske du vill titta på eltandborsten Philips Sonicare powerup istället, den har ett batteri som klarar av betydligt fler borstningar än Oral-B TriZone 1000 innan det behöver laddas igen.

En tredje eltandborste som brukar få höga betyg i tester är Sonicare DiamondClean, men den är betydligt dyrare än den genomsnittliga eltandborsten. För priset får man inte bara en ovanligt snygg eltandborste, utan även intressanta specialfunktioner som trycksensor och flera olika borstlägen.

Att tänka på när man köper eltandborste

Vibrationer och ljud

När eltandborstarna först introducerades på marknaden var det många konsumenter som ogillade dem eftersom de var så högljudda, och de starka vibrationerna kunde göra det obehagligt att hålla i tandborsten. Detta är något som tillverkarna i mångt och mycket har kommit till rätta med numera, särskilt om man undviker de allra billigaste modellerna. Det finns gott om tystgående eltandborstar att välja mellan där vibrationerna inte känns mycket i handen.

Batteri & Uppladdning

eltandborsteDet är vanligast med (återuppladdningsbara) batterier i eltandborstar, eftersom det inte är alla badrum som har uttag för stickkontakt. Det finns också eltandborstar som körs med vanliga engångsbatterier. Om man inte vill att batterikostnaden för engångsbatterier ska skena iväg kan man köpa återuppladdningsbara batterier som ser ut som vanliga engångsbatterier, men som kommer med en laddningsstation och går att ladda upp gång på gång. Smidigare är förstås att redan från början välja en eltandborste med inbyggt återuppladdningsbart batteri.

Uppladdningen av eltandborstens inbyggda batteriet sker vanligen utan någon direkt galvanisk kontakt – istället används elektromagnetisk induktion mellan spolar.

Här är några exempel frågor man bör ställa sig innan man köper en viss eltandborste:

  • Har den elsladd eller går den på batteri?
  • Är batteriet återuppladdningsbart?
  • Hur laddar jag upp batteriet?
  • Får laddaren plats där jag vill ställa den?
  • Hur många borstningar hinner jag med innan det är dags att ladda batteriet igen?
  • Hur snabbt laddas batteriet? De flesta modeller är full-laddade efter några timmar, men det finns de som tar betydligt längre tid på sig.

Vem ska använda eltandborsten?

Det finns särskilda eltandborstar för barn, som är anpassade efter barnets behov. Det kan till exempel vara bra för ett barn att ha en eltandborste som är mindre och har mjukare borst än de eltandborstar som de vuxna använder.

Om den som ska använda eltandborsten har svårt att greppa, till exempel på grund av reumatism, är det bra att välja en lite tjockare eltandborste och gärna en som är extra greppvänligt utformad. Dessutom bör man undvika de tyngsta modellerna. Tänk på att det också ska vara lätta sätta i eltandborsten i laddningsstationen.

Timer

I princip alla eltandborstar har någon form av timer. De allra enklaste modellerna brukar ha en ljudsignal som piper till efter 2 minuter. På mer avancerade modeller kan man ställa in timern själv, det kan ju till exempel vara så att man vill borsta sina tänder i 3 minuter varje gång. Mer avancerade modeller har också färdiga rengöringsprogram som signalerar när de är färdiga.

Borströrelser med mera

Vissa eltandborstar vibrerar bara, medan andra har ett eller flera huvuden som snurrar.

Generellt sett brukar de billigaste eltandborstarna vara oscillerande och bara ha en borströrelse. Går man upp till mellansegmentet kan man hitta eltandborstar som kan rengöra både oscillerande, pulserande och svepande. Ännu ett steg upp i pris finns eltandborstar som dessutom lockar med soniska borströrelser, en lösning som är mycket bra på att ta bort plack.

Varvtal

De långsammaste roterande eltandborstarna brukar ligga kring 3 000 varv per minut. De snabbaste ligger en bra bit över 7 000 varv per minut.

Rengöringsprogram

Eltandborstar som prismässigt ligger i mellansegment eller högre brukar komma med flera olika rengöringsprogram för tänderna. Du väljer rengöringsprogram och tandborsten följer därefter ett förutbestämt mönster under tandborstningssessionen. Den kan till exempel variera hur den rör sig för att bättre passa känsliga tandhalsar eller effektivare angripa missfärgningar på tänderna.

Specialfunktioner

Om man kan tänka sig att betala lite extra för sin eltandborste finns det ett stort utbud av specialfunktioner. Man kan till exempel skaffa en eltandborste som kan koppla upp sig mot mobiltelefonen med hjälp av bluetooth, så att data kan överföras till tandborst-appen i mobiltelefonen. Andra exempel på uppskattade specialfunktioner är trycksensor och positionsbestämningsteknik.

Övrigt

  • Tänk på att det är viktigt att inte bara borsta mitt på tandytan utan även borsta vid tandköttskanten.
  • Man behöver inte trycka hårt när man borstar med bra eltandborstar, eftersom eltandborstens rörelser är tillräckliga för att rengöra tänder och tandkött.
  • Om din tandkräm har en hög slipeffekt bör du inte använda den ihop med din eltandborste eftersom det kan göra att slitaget på emaljen blir för hög.Tandkrämer som utlovar att göra dina tänder vitare brukar innehålla småpartiklar som fungerar som slipmedel. Enligt svensk lag får tandkrämer som säljs direkt till konsument bara innehålla mycket små mängder väteperoxid eller andra kemiska blekmedel, så tillverkarna kompenserar genom att ösa i fysiskt slipmedel istället.
  • Vänta inte för länge med att byta ut det löstagbara borsthuvudet. Precis som en vanlig tandborste förlorar sin rengöringsförmåga över tid får man bäst resultat med sin eltandborste om man ser till att alltid använda ett borsthuvud som är i gott skick.